Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A motorozás okosít

2009.03.09

A motorozás okosítKép

www.onroad.hu

Lehet, hogy a motorozás impotenssé tesz, de az biztos, hogy szellemileg karban tart. Legalábbis a legutóbbi tanulmány erre világít rá.

Motort nem lehet rutinból vezetni. A biztonságos, gyors haladás állandó koncentrációt igényel. Bár sokaknak úgy tűnhet, hogy a motorosok a fizikát meghazudtolva haladnak, valójában mindig az áthághatatlan fizikai szabályok keretein belül marad minden motor – ha ez nem sikerül, akkor jön az arcra esés. Ugyan a motort vezetve senki sem old meg bonyolult fizikai képleteket, hogy kiszámítsa a tapadási együtthatót, a légellenállást, az aggregát hatékonysága sem merül fel megoldandó számításként, viszont az állandó figyelem, amivel az út állapotát, a közlekedési helyzetet, útvonalunkat vagy éppen magának a motornak a helyzetét mérjük fel, a folyamatos döntések sorozata hatékony eszköz szellemi frissességünk megőrzéséhez. Motoron ülve az állandó környezettudatos közlekedés nem csupán egy üres kifejezés, hanem létkérdés.

Mindezzel a legtöbb motoros többnyire tisztában van, most már egy tudományos kísérlet is igazolja a fenti tényt, legyen bármilyen kicsi is kísérletben résztvevők száma. Ryuta Kawashima szoftverfejlesztő (Japánban népszerű logikai játékok kapcsolódnak a nevéhez) egy kísérletben 22 motoros - akik mind a negyvenes, ötvenes éveiket taposták - kognitív képességeit vizsgálta. A csoport tagjai legalább egy évtizede nem motoroztak már, ez is kiválasztási szempont volt. A kísérleti alanyok felét arra kérték, hogy életmódjukon csak annyiban változtassanak, miszerint minden nap motorral közlekednek két teljes hónapon keresztül, míg a másik tizenegy embert kifejezetten eltiltották ettől. A két hónapos időszak előtt és után végzett tesztek azt igazolták, hogy a motorozás jótékony hatással van a szellemi képességekre. Az egyik feladatnál, amelyben számokra kellett emlékezni és fordított sorrendben felsorolni őket, kiemelkedő, több mint 50 százalékos javulást produkáltak az aktívan motorozók, míg a kontrollcsoport az eredeti eredményeket hozta tűréshatáron belül. A motorozok a sikeresebb teszten kívül arról számoltak be, hogy munkájukat pontosabban végzik és alapvetően boldogabban élik napjaikat.

Azt hiszem, éppen ideje volna, hogy elkezdődjön az okosodási szezon…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.